where to go in bodrum
HAKKIMIZDA BODRUMDA NEREYE GİDİLİR BODRUM OTELLERİ BODRUM MÜZESİ DERGİLERİMİZE REKLAM VERİN İLETİŞİM ANA SAYFA
Bodrumlife Sayı 28 Haziran 2014 Tüm Yazı ve Haberler
Girit'ten bir peksimet klasiği: Dako's (kouloukopsomo)
Yokluk zamanlarının cankurtaran yiyeceği peksimet, uzun süren sünger seferlerinin gözdesiydi.
Deniz güzelinin karada boynu bükük olur Yazı: Reyhan Bayındır Gönenç
Bodrum'da Bahar Uyanırken Yazı: Korkmaz Göçmen
Güzellikleri Görmek Yazı: Reyhan Bayındır Gönenç
Bodrum tarzı güzel bir bahçe içinde yepyeni bir lezzet ustası Ent Restaurant
Ha la Bodrum: Gerçek bir Bodrum evinde, rüya gİbİ bir tatil üstelİk herşey 'Bodrum Usulü'
Girit'ten bir peksimet klasiği: Dako's (kouloukopsomo)


Bu Yazı Bodrumlife Sayı 28 Haziran 2014 tarihli dergide yayınlanmıştır.

İşte size peksimetten yapılmış ve Ege’nin en güzel lezzetlerinden biri, bir Girit adası klasiği “Dako’s” mezesi. Girit’ten tüm Yunanistan’a yayılmış bir lezzet... Dolayısıyla buralara yakın Türk kıyılarında da hayli meşhur. Yapımı kolay ve doyurucu.
Giritliler feta peyniri kullanıyorlar ki bizim teneke peynirimize eşdeğer bir tadı var...
Bizim Bodrum usulu peksimetimiz bu iş için çok uygun. Peksimeti önce çeşme altında tutup hafifçe ıslatacaksınız.. Ya da kase içindeki suya batırıp çıkartacaksınız. Ne fazla ne çok az... Dağılmamasını sağlayacaksınız.
Giritlilerin bazıları su yerine has zeytinyağına daldırıp peksimeti yumuşatmayı tercih ediyorlar. Yöre halkı zeytinyağının sağlık getirdiğine inanmış ve her fırsatta zeytinyağı kullanıyorlar. Otlu mezelerinde zeytinyağı oranı bize göre neredeyse iki mizli fasla. Gelelim Dakos’umuza.
Peksimeti tabağın en altına koyuyorsunuz ve üzerine olgun domateslerden rendeliyorsunuz. Tuz ve kekik ilave edip üzerine bolca zeytinyağı  gezdiriyorsunuz.
Hepsinin üzerine beyaz peynirimizi ufalayarak dağıtıyoruz.
Rendelemiyoruz çünkü aslından uzaklaşmış oluyoruz. Bunun üzerine renk gelmesi için tekrar kekik ve zeytinyağı gezdiriyoruz. Bazı yerlerde yeşil veya siyah zeytin ile en üstte süslemeler yapılarak servis ediliyor.
Giritlilere göre meze bize göre salata ama lezzeti gerçekten çok güzel. Deniz kıyısındayken yemek çok zevkli oluyor..
Alttaki peksimetin lezzeti, domates ve
zeytinyağını içine çekmesiyle harika oluyor.
Giritliler Dakos’a Kukuvaya da diyorlar.
Yolunuz düşerse orijinalini denemeden
dönmeyin.


Dako’s için malzemeler:
1 adet Girit peksimeti
(Bodrum Peksimeti kullanılabilir)
1 büyük olgun domates
2-3 kaşık ufalanmış beyaz peynir
(Feta Peyniri veya teneke peyniri)
Zeytinyağı, Kekik
Deniztuzu
Kapari


Bu konu 1934 kez izlenmiştir