where to go in bodrum
HAKKIMIZDA BODRUMDA NEREYE GİDİLİR BODRUM OTELLERİ BODRUM MÜZESİ DERGİLERİMİZE REKLAM VERİN İLETİŞİM ANA SAYFA
Bodrumlife Sayı 21 Ekim 2011 Tüm Yazı ve Haberler
Bodrum'a Bir, bir­bu­çuk Sa­at Me­sa­fe­de­ Önem­li Tarihi Yerler
Türkiye'nin 2012 Destinasyon Stratejisi ve Türk-Yunan Turizmdeki İlişkileri
Bodrum Kilisesi Yeniden Yapılacak
Bodrum yarımadasında sonbahar
Mandalina, şžeftali, Kavun, Karpuz şžimdi kurultulmuş meyvelerden yapıln atıştırmalıklar harika
Orda Rodos var Uzakta..
İsveç sürgününün ardından Bodrum'un güneşine sığınan bir dünya şairi Özkan Mert
Yaşamını Turgutreis'te sürdüren Osman Necmi Gürmen ile bir söyleşi
Deniz mevsimi bitti. şžimdi kırlara açılma zamanı... Farilya Çiftliği
Limoon Cafe & Restaurant Lezzetleriyle Lonely Planet'in sayfaları arasına girmeyi başardı
Mavi Yol Dedikleri
Bodrum Ahşap Tekneler Yarışı'nın 23.sü Gerçekleşiyor
Mandalina, şžeftali, Kavun, Karpuz şžimdi kurultulmuş meyvelerden yapıln atıştırmalıklar harika

Yazar: Cemile Uygur Fotograflar: Yiğit Uygur
Bu Yazı Bodrumlife Sayı 21 Ekim 2011 tarihli dergide yayınlanmıştır.

Çiğ beslenme belki duyduğunuz belki uyguladığınız yada ilk kez duyacağınız bir kavram. Son yıllarda gittikçe artan bir hızla uygulayıcıları artıyor. Çıkış noktasında ki temel; canlı sebze, meyve ve tahıllardan maksimum yararı alıp hem fiziksel, hem ruhsal sağlığı koruyabilmek.  
Bunun yolu ise sebze, meyve, tahıl ve kuru yemişleri pişirmeden, çimlendiler yada düşük ısıda kurutarak kullanmak. İşlenmiş gıdaları, anladığımız anlamda yemek alışkanlıklarını terketmek.
Biz ise bu hayat tarzı içinde düşük ısıda kurutulmuş meyve ve krakerleri hazırlamaya başlayarak alışkanlıklarınızı değiştirebileceğinizi bu damak tatlarının da en az diğerleri kadar özel olduğunu göstermeye çalışıyoruz.
Yıllar önce mandalina cipsi ve pestili yaparak başladık. Sonuç mükemmeldi. Mandalina kuruma aşamasında kendi meyve şekeri yoğunlaşıp hafif mayhoş bir lezzette sahip oldu.  şžeker ihtiyacınızı mükemmel bir şekilde karşılıyor.  Araya zaman girdi. Geçtiğimiz yıl elimizde var olan ve dökülerek heba olan mandalinası tekrar kurutmaya başladık. Daha sonra mevsiminde diğer meyveler ile devam ettik. İlk kez tanıtmaya başladığımızda bir çok kişi çok şaşırdı ama çok sevdiler. Bu gün kuruttuğumuz meyvalar mandalina dışında şeftali, kavun, karpuz, çilek, erik. Bunların hem cipsleri hem pestillerini yapıyoruz. Pestillerinde yine işlenmemiş badem, susam, kaju, keten tohumu kullanıyoruz.  bu işlemi ise özel bir makinada düşük ve sabit ısı kullanarak yapıyoruz.
Hızlı kent yaşamı içinde bize dayatılan katkı maddeleri ile sağlamlaştırılmış, raf ömrü uzatılmış besinlere inat biz hiç bir katkı maddesi, un, şeker, tuz ve nişasta kullanmadan her bir besini oldukları gibi kullananak özel tatlar oluşturmaya çalışıyoruz. Aldığımız tepkiler oldukça güven verici.

Cemile Uygur
Aysun Gözar
Fotoğraflar:â??Yiğit Uygur


Bu konu 1663 kez izlenmiştir