Kýþ aylarý boyunca Bodrum?u mesken tutan Kanada'nýn 'Süper þef'i, 'Yemek Tanrýsý' Byron Ayanoðlu'ndan Dostluk ve Yemek Hikayeleri

Bu Yazý Bodrumlife Sayý 19 Mayýs 2011 tarihli dergide yayýnlanmýþtýr.
Kýþ aylarý boyunca Bodrum’u mesken tutan Kanada'nýn "Süper þžef"i, "Yemek Tanrýsý" Byron Ayanoðlu’ndan Dostluk ve Yemek Hikayeleri
“Ýstiridye Üstü Girit” Mick Jagger'ýn da aþçýlýðýný yapmýþ Kanada'nm ünlü yemek yazarý, düþlerini süsleyen Girit sahillerinde, küçük bir lokanta açmaya kalkarsa neler olur? Kanada'nýn "Süper þžef"i, "Yemek Tanrýsý" bu sýfatlarýný geride býrakarak, tarihinin ve köklerinin izinde, sakin bir tatil için Girit'e gider. Ancak Yunan tragedyalarýndaki gibi, kader herþeye galip gelir. Havaalanýnda rasladýðý dostu Theo ile sohbeti, bu tatili bambaþka bir sürece dönüþtürür. Giritlilerin kültürü, ince yaþama zevki ve karmaþa yaratma kapasitesi, kuzeyin soðuk ülkesi Kanada'dan gelen Ayarýoðlu'na bir keyif evreninin kapýsýný aralar. Acý-tatlý lezzetiyle yolaradiko, püsküllü papoules; Vorizia'nýn keçi peyniri, Anogia'nýn aromalý yoðurdu, Sýtký'nýn yasemin ve portakal kokulu sýzma zeytinyaðlarý ve Akdeniz'in en leziz balýklarý, Ayanoðlu'nun aktardýðý bu Girit hikâyesine lezzet katan yiyeceklerden sadece bir kýsmý... Geçtiðimiz kýþ boyunca Bodrum’da yaþayan Byron Ayanoðlu Erenler Sofrasý’nda gerçekleþen Türk Yemekleri kurslarýna katýlmýþ... Ardýndan hünerlerini önce kursiyerlere sonra da tüm Bodrumlulara düzenlenen özel Girit Yemekleri gecelerinde tattýrmýþ...
1958'de ailesiyle Kanada'ya göç etti. Montreal'deki McGill Üniversitesi'ni bitirdi. Kanada'nýn en ünlü gurme-yazarlarýndan biri oldu. 14 tiyatro oyunu yazdý; bir film senaryosuna imza attý, bir belgesel yönetti. Love in the Age of Confusion (Karmaþa Çaðýnda Aþk) adýnda bir romaný, sekiz yemek kitabý, üç restoran rehberi yayýmladý. Montreal The Gazette, Tororýto Star ve NOW baþta olmak üzere pek çok dergi ve gazetede 20 yýlý aþkýndýr yemek yazýlarý yazmaktadýr.
Bu konu kez izlenmiþtir
|