
Bu Yazý Bodrumlife Sayý 16 Ocak 2010 tarihli dergide yayýnlanmýþtýr.
Chineese Inn’de Pekin Ördeði Oasis’te Sinemalar meydanýndaki Chineese Inn yýllardýr lezzetli Çin yemekleri ve hesaplý tarifeleriyle kendini kanýtlamýþ baþarýlý restoranlardan biri... Çok zengin bir menüsü, gerçekten özenli bir servisi ve tabii Çin yemeði denince aklýmýza hemen geliveren “Pekin Ördeði” Chineese Inn’in en önemli ve lezzetli yemeklerinden biri...
PEKÝN ÖRDEÄžÝ MALZEMESÝ 4 çorba kaþýðý süzme bal 2 çay kaþýðý tuz 1 çorba kaþýðý elma sirkesi 1\çorba kaþýðý nar ekþisi 1 çorba kaþýðý domates salçasý 1 çorba kaþýðý zeytinyaðý 1 çay kaþýðý karabiber 1 demet taze soðan 1 küçük salatalýk Yeterince ketçap Biber salçasý Sarýmsaklý yoðurt
YAPILIþžI: Ördeði temizledikten sonra iyice yýkayýn. Kaðýda sarýp kurutun. Baþ ve iþaret parmaðýnýzla ördeðin derisini iyice çimdikleyip, yaðýný ve derisini yumuþatýn. Ördeði bir fýrýn tepsisine koyup, üzerine kaynar su dökün. Suyunu süzdükten sonra, iki üç saat havadar bir yerde kurumaya býrakýn. Çinliler bütün bir gece kurumaya býrakýyormuþ, ben üç saat beklettim. Ördeði ne kadar uzun'zaman kurumaya býrakýrsanýz o kadar derisi yumuþak olur. Fýrýna sürmeden önce her yanýný sosla iyice bulayýn. Fýrýný kýzdýrýp ördeði fýrýna sürün. Ýki saat kadar piþirin. Piþip piþmediðini anlamak için buduna bir þiþ batýrýn.
þžiþ kolay batýyorsa piþmiþ demektir. Taze soðanlarýn yeþil kýsýmlarýndan iki buçuk santim býrakarak kesin. Sonra soðanlarý boyuna ince ince doðrayýn. Sarýmsaklý yoðurt, biber salçasý ve ketcabý ayrý ayrý tabaklara koyun. Bir tabaða cacýk yapar gibi doðradýðýnýz salatalýklarý koyun. Ýster hazýr aldýðýnýz, ister evde yaptýðýnýz gözlemeleri bir ekmek sepetine koyarak hepsf-ni sofraya getiriniz. En son fýrýndan çýkardýðýnýz kýzarmýþ Pekin Ördeði'ni sofraya getirin. Ördekten kestiðiniz ufak parçalarý gözlemelerin içine koyup, zevkinize göre sofradaki hazýr biber salçasýndan, sarmýsaklý yoðurttan, soðandan, salatalýktan istediðiniz kadar alarak, dürüm yapýp afiyetle yiyin.
Malzemeler: 150 gr Tavuk Göðsü veya Bonfile (4-5 cm uzunluðunda þerit kesilmiþ) 1 diþ Sarýmsak (püre) 100 ml Ayçiçeði yaðý 1 avuç Renkli California türü biber ve kuru soðan karýþýmý (1/2 cm kalýnlýðýnda þeritler halinde) 1 yemek kaþýðý Fajita Baharatý, 2 ad Tortilla Ekmeði 1 yemek kaþýðý Salsa Dip Sos 1 yemek kaþýðý Guacamole Dip Sos 1 yemek kaþýðý Ekþi Krema (yapýlýþý aþaðýda - anlatýlmýþtýr) Tuz ve taze çekilmiþ karabiber
Hazýrlanýþý: Kullanacaðýnýz eti mümkünse bir gece önceden veya piþirmeden birkaç saat önce marine edin. Fajitayý piþirmeye baþlamadan önce piþireceðiniz tavayý ocaða koyup, iyice ýsýtýn. Çünkü etleri tavaya attýðýnýzda etler suyunu býrakmadan hýzlý bir þekilde mühürlenmelidir. Etleri tavaya boþaltýp içleri çok kurumayacak þekilde yaklaþýk 2 dakika piþirin. Eðer etler ocaktan alýnmaya hazýr ise, biber ve soðanlar ile fajita baharatýný ekleyin. Kýsa bir süre karýþtýrarak soteleyin. (sebzelerin diri kalmalýdýr). Gerekirse tuz ilave edin. Daha sonra tercihen dökme demirden bir fajita tabaðýna yoksa normal bir tabaða alýn. Bu arada tortilla ekmeklerini sýcak bir tavada veya ýzgarada 5-10 saniye ýsýtýn. Fajitayý yanýnda, tortilla ekmeði, guacamole ve salsa dip soslar ile ekþi krema eþliðinde servis yapabilirsiniz..
Bu konu kez izlenmiþtir
|