where to go in bodrum
HAKKIMIZDA BODRUMDA NEREYE GÝDÝLÝR BODRUM OTELLERÝ BODRUM MÜZESÝ DERGÝLERÝMÝZE REKLAM VERÝN ÝLETÝÞÝM ANA SAYFA
Bodrumlife Sayý 15 Aðustos 2009 Tüm Yazý ve Haberler
D-Marin Marinalar Grubunda yeni yapýlanma
Bodrum'dan Fazýl Say Geçti...
Gündoðan'da küçük bir gezinti
Bale Festivalimiz 7. kez sahnelerini açýyor
Montigne, Türkiyenini En Büyük yelkenlisi denize indirildi.
Bodrum Yalýkavak Port Marina'daki Yacht Club açýldý.
þžaraplar Akýn Öngör'den Etiketler Bodrumlu ressamlardan
Sürgün Prenses 'Ada'
Vita Park Krea Golf Turnuvasý
Kavaklýdere ile baðbozumu
Bodrum'un tek odalý oteli, Ada Ev
Hadigari'nin öyküsü
Bale Festivalimiz 7. kez sahnelerini açýyor


Bu Yazý Bodrumlife Sayý 15 Aðustos 2009 tarihli dergide yayýnlanmýþtýr.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðü tarafýndan geçtiðimiz altý yýl baþarýyla gerçekleþtirilen Uluslararasý Bodrum Bale Festivali bu yýl yedincisi gerçekleþtirmek için gün saymakta. Festival, evrensel sanat anlayýþýný koruyan, kaliteden ödün vermeyen anlayýþýyla genç yaþýna raðmen Bodrumlu sanatseverlerin ve turistlerin gözdesi durumunda.

Bodrum’un en uzun ömürlü sanat etkinliði olan Bodrum Uluslararasý Bale Festivali, dünyaca ünlü bale repertuarlarýnýn en güzel örneklerini ve Türk Bale sanatýnýn özgün yapýtlarýný her yýl ayný heyecan ve coþkuyla sanatseverlerin beðenisine sunmakta. Temsillere özellikle Bodrum’a gelen yabancý turistler büyük ilgi göstermekte ve her temsil %100 doluluk oranýyla gerçekleþtirmekte.

 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüðü organizasyonuyla 19 - 30 Aðustos 2009 tarihleri arasýnda Tarihi Bodrum Kalesi’nde düzenlenecek festivalin konuk ülkesi Fransa olacak.

 

“Bin kalp Atýþý”

 

Festivalin 19 Aðustos’taki açýlýþ temsilini sahne sanatlarýnýn en özgür ifadesiyle hayat bulan modern dansýn ülkemizdeki baþarýlý temsilcisi Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluðu’nun bu yýl prömiyeri yaptýðý ve seyircinin büyük beðenisini kazanan “ Bin Kalp Atýþý” adlý üç bölümlük eserle yapacak.

 

Enerjik yaþam tarzlarýndan, arayýþlara kadar pek çok temayý üç ayrý bölümle seyirciyle buluþan yapýtta Johann Sebastian Bach’ýn müzikleriyle hayat bulan “IN<fusion>IN” ve Fransa’nýn tanýnmýþ bestecisi Eric Satie’nin romantik müzikleriyle bezenmiþ “Satie” adlý eserlerin koreografisi, daha önce de MDT ile Nocturne adlý eseri çalýþmýþ ve yurtdýþýnda da birçok baþarýlý esere de imza atmýþ olan Annabelle Lopez Ochoa tarafýndan yapýldý.

 

Koreografisi Modern Dans Topluluðu’nda Eðitmen ve Dansçý olarak görev alan Deniz Alp ve Ejder Keskin’e ait olan “Çekim” adlý eserde Emre Kesim’e ait deneysel müzikler kullanýlmýþtýr.

 

 

Gençler için

“Tricote”

 

Konuk ülkemiz Fransa, Kafig Topluluðu “Tricote” adlý gösteri ile 22 Aðustos’ta sahne alacak . Koreograf Mourad Merzouki La Fontaine’nin fabllerinden özellikle çocuklara ve meraklý yetiþkinlere yönelik “Meþe ve kamýþ” gösterisinin dans uyarlamasý ile genç seyircilerle baðlarý yeniden kurarak Hip –Hop tarzýnda bir gösteri sunacak.

 

25-26 Aðustos 2009 tarihlerinde Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafýndan sahnelenecek olan “Harem” balesinin reji ve koreografisini; Türk tarih ve kültürüne bale çalýþmalarýyla yaptýðý katkýlar ile tanýnan Merih Çimenciler gerçekleþtirdi.

 

Osmanlý Ýmparatorluðunun en parlak dönemlerinden bir kesiti bale adýmlarýyla anlatan ve bu konudaki tek Türk balesi olma özelliðini taþýyan yapýtýn dekor ve kostümlerini dünyaca ünlü Rus tasarýmcý Alexandre Vasiliev hazýrladý, dekor ve kostüm uygulama ise Çaðda Çitkaya tarafýndan yapýldý. Osmanlý Usul Müziði seçkilerinden oluþturulan balenin ýþýk düzeni; Tahsin Çetin’e ait.

 

7. Bodrum Uluslararasý Bale Festivali; Fransa’da Türk mevsiminin yaþandýðý bu dönemde, Ankara Fransýz Kültür Merkezi’nin saðlamýþ olduðu deðerli katkýlarla ülkemize davet edilen topluluklardan Marsilya Devlet Balesi’nin gösterisi ile sona erecek.   29-30 Aðustos tarihlerinde 2 gün sahne alarak festivalin kapanýþ temsilini gerçekleþtirecek.

Birbirinden güzel 3 farklý koreografi ile sanatseverlerle buluþacak olan Marsilya Devlet Balesi ilk olarak Koreografisini Julien Lestel’in yapmýþ olduðu “Somewhere” ile sahne alacak. Eserde Neoklasik hareketlerin sýnýrlarýnýn uzaklara taþýndýðý, teknik performansýn, ahengin ve heyecanýn birleþtirilerek bedenlerin akýcý bir þekilde zincirleme hareketi gözler önüne serilecek.

 

2. eser “Herman Schmerman – Pas de deux” de ise klasik ve modern hareketleri karþýlaþtýrarak ve ara hareketlerin tüm yelpazesini keþfederek, senkoplu caz ritimleri eþliðinde bir koreografi yapan William Forsythe, dansçýlarýn arasýndaki olaðanüstü bedensel diyaloglarý ve kýsa sololar eþliðinde, dansçýlar ile seyirci arasýnda tüm dans bilgilerini sahneye aktarmaktadýr.

 

«Herman Scherman» balesi hakkýnda Forsythe þunu demiþtir : “Herman Scherman” ismini ilk defa Carl Reiner’in “Dead Men Don’t Wear Plaid” (1982) filminde Steve Martin tarafýndan duymuþtum ... belirli bir anlamý olmayan çekici bir baþlýk, dedim kendi kendime ; balede, entellektüel deðeri de olmayan... sadece çok eðlenceli bir dans gösterisidir.”

 

Lucinda Childs’ýn Adams’ýn müziðinden esinlenerek koreografisini yapmýþ olduðu son eser “Tempo Vicino” müziðin, dansýn ve dansçýlarýn zaman ve mekan içerisinde birbirleriyle olan temaslarýný, hareketlerinde uyum olmasýna raðmen, dansçýlarýn ortak temel olmadan mekan içerisinde hareketlerini anlatmaktadýr.

 

Modern Dans ile açýlan 7. Bodrum Uluslararasý Bale Festival yine Modern Dans gösterileri ile bu kez Fransýz dansçýlarýn ve koreograflarýn sunumuyla bizlere veda edecek...

Gerek son geceki gösteriler gerekse Kafig Topluluðu’nun Tricote adlý eserleri Fransýz’larýn dansa deneysel yaklaþýmý

ve baledeki yeni arayýþlarýnýn da yan-

sýmasýný görmemiz açýsýndan önemli.

 

Bodrum’un en uzun soluklu festivali için biletleri Biletix’te satýlmakta, Ayrýca giriþ kapýsýnda da biletler satýþa sunulmakta. Ancak geçen yýllarýn doluluklarý gözönüne alýndýðýnda önceden bilet alýnmasý yer bulamama riskini ortadan kaldýracaktýr.

 

Ýyi seyirler.


Bu konu 1482 kez izlenmiþtir